Lastige gesprekken hebben we allemaal. Je hebt iets gedaan wat de ander niet prettig vindt. Je maakte een verkeerde inschatting of je was ronduit fout. Het gebeurt ons allemaal. Dat mag de eerste gedachte zijn!
Ook al heb je een goede intentie om dit recht te zetten bij de ander. Je wensen worden vaak danig verstoord doordat je woorden gebruikt die de ander irriteert. Lees meer over de tips hieronder, welke woorden te vermijden in lastige gesprekken.
Het gaat om de kleine dingen
Als eerste is het belangrijk te beseffen dat het vaak om de kleine dingen gaat. De irritatie zit vaak in details. Details die je vaak ook lastig vooraf in kunt schatten. Dat betekent niet dat het niet te doen is. Als jij je in blijft zetten en commitment hebt om dit goed te doen dan leer je dit.
Niet zeggen het is niet persoonlijk
Mensen zeggen dit vaak: maar het is niet persoonlijk hoor, of je moet het niet persoonlijk opvatten terwijl ze donders goed weten dat het heel persoonlijk is voor de ander.
Deze opmerking zorgt ervoor dat het nog veel persoonlijker wordt. De ander wordt getriggerd. Als het niet persoonlijk is wat is het dan wel? Geef je er dan echt helemaal niets om? En als je er wel iets om geeft wat is er dan mis met aan te geven dat je begrijpt dat het persoonlijk voelt. Als dat niet gaat dan is het echt het beste om opmerkingen in deze richting te vermijden.
Niet de ander onprofessioneel of fout noemen
Iedereen wil goed zijn en iemand als onprofessioneel bestempelen is niet helpend. Grote kans is dat deze persoon daarna in de verdediging schiet. Het gesprek gaat dan niet meer over het eerste punt, het gesprek gaat daarna over wat professioneel gedrag is en wie dat wel of niet heeft.
Het is verstandiger om je gesprekspartner niet de maat te nemen en het meer te hebben over dat het niet past bij het doel of dat de kans groot is dat het vertrouwen ondermijnt wordt. Maak het iets dat niet helemaal optimaal is of een situatie is die je liever wilt vermijden.
Niet de ander jouw gevoelens verwijten
Natuurlijk heb je emoties je bent mens. Alleen de schuld van die emoties bij de ander leggen gaat je niet helpen.
Stel je de volgende stituatie voor: je zit in een gesprek, jouw collega onderbreekt je, je loopt rood aan en roept je maakt me zo boos wanneer je me onderbreekt. De kans dat dit op een eenzijdige discussie uitloopt is enorm groot. En daarmee verklein je de kans weer op invloed.
Hoe dit komt? Mensen vinden het heel naar om ergens de schuld van te krijgen. Zeker als het woorden of acties zijn die anderen raken. Betere mogelijkheden zijn: als je me zo snel onderbreekt dan voel ik me niet gerespecteerd of wil je me niet zo snel onderbreken. Of zeg niets en hou je focus bij dat wat je echt wilt bereiken.
Niet de ander zeggen wat ze moeten doen
Iemand zeggen wat ze moeten doen heeft een waarde oordeel in zich. Als je zegt je moet dit doen dan suggereer je dit is de enige manier. De manier waarop het moet gaan. Voor een ander is dit storend.
Natuurlijk, als jij de leidinggevende bent dan is het echt wel zo dat je soms moet zeggen en zo gaan we het doen. In vele situaties, zeker wanneer je niet de leidinggevende van iemand bent, is bepalen wat de ander moet doen niet iets wat maakt dat de ander meewerkt. Hierdoor voelen mensen zich vaak de maat genomen.
Beter is om te zeggen: waar je ook aan kunt denken of wat je kunt overwegen. Hiermee verhoog je de kans op een goed gesprek en op een mogelijkheid om de ander te beïnvloeden.
Niet overdrijven
Overdrijven maakt de zaak niet alleen maar duidelijk. Zoals bijvoorbeeld wanneer je spreekt met iemand waar jij je met regelmaat aan ergert. Zinnen die beginnen met Jij doet altijd, of jij bent altijd helpen niet.
Overdrijven ondergraaft jouw geloofwaardigheid. Je wilt geen gesprek over hoeveelheid, je wilt het gesprek over de inhoud. Hoezo altijd, gister nog is een antwoord dat er voor zorgt dat je discussie niet meer gaat over waar jij wilt dat het over gaat. Hou je focus op dat wat je wilt bereiken, dat de ander ergens mee stopt bijvoorbeeld.
Niet aannemen dat jouw oordeel overduidelijk is
Er zijn weinig situaties die zo objectief duidelijk zijn dat woorden als overduidelijk, zonder twijfel en 100% zeker toepasbaar zijn. Jouw waarheid is namelijk precies dat wat het zegt, jouw waarheid. Die wordt gevormd door jouw referentiekader, ervaringen en meningen. Zo heeft de ander zijn eigen waarheid.
De valkuil om jouw waarheid heilig te verklaren gaat je niet helpen. Je bent jouw waarheid dan aan het opdraingen. Daarmee verklaar je andere meningen als onzinnig of dom. Je loopt een groot risico anderen te irriteren. Weer een kans om het gesprek te laten ontsporen.
Tot Slot
Heb je de komende dagen een lastig gesprek en wil je meer informatie. Je kunt met één van onze coaches sparren die voor jou het beste advies formuleren. Ze hebben antwoorden op veelgestelde vragen en je kunt lastige gesprekken voeren oefenen. Maak een afspraak en we helpen je graag.
Comments