top of page

3 aandachtspunten bij aandachtgevend gedrag

Soms je in een gesprek en heeft de ander volledige aandacht. Alsof het vanzelf gaat laat die ander merken dat jij belangrijk bent. Dit aandachtgevend gedrag komt gesprekken voeren enorm ten goede. Het geeft vertrouwen, openheid en ruimte. Daarmee verbetert goed uitvoeren van het aandachtgevend gedrag de communicatie tussen gesprekspartners. Aandacht gevend gedrag gaat daarmee ook over actief luisteren en regulerende vaardigheden in een gesprek. Goed aandacht gevend gedrag heeft ook te maken met het ruimte bieden aan emoties.


We weten dat non - verbaal gedrag in een goed gesprek belangrijk is. Sommige zeggen zelfs belangrijker. Aandachtgevend gedrag is een onderdeel van non - verbaal gedrag. Onder non - verbaal gedrag verstaan we alle niet inhoudelijke informatie. Het gaat om signalen die jij met je lichaam aan je gesprekspartner geeft. Denk aan intonatie, houding en bewegingen. Denk ook aan de richting van de ogen.


In dit blog delen we drie tips voor meer aandachtgevend gedrag. Hoe laat jij je gesprekspartner merken dat hij belangrijk is.


Oogcontact maken

Oogcontact is waarschijnlijk de allerbelangrijkste gesprekstechniek die er bestaat. Daarmee is oogcontact niet de makkelijkste. Het klinkt simpel, kijk iemand aan. Alleen hoe je kijkt is daarmee niet gezegd. Daarbij heb je het zelfvertrouwen om iemand aan te kijken of is het een kunstje.


Oogcontact maken is belangrijk om een paar redenen. Als eerste is het voor jou belangrijk om signalen op te pakken. Wat iemand zegt, de inhoud, is belangrijke informatie. Hoe iemand het zegt, wat iemand uitstraalt en hoe iemand beweegt is zeker zo belangrijk.


Let bij oogcontact maken erop dat het niet dwingend wordt. Zorg ervoor dat je gesprekspartner de mogelijkheid heeft om weg te kijken. Zorg er verder voor dat je ogen ontspanning en nieuwsgierigheid uitstralen. Zo stimuleer je de ander te praten.


De positie van je gesprekspartner

Samen in een gesprek tegen over elkaar zitten maakt dat er weinig ruimte is. Hier bedoelen we de gevoelsmatige ruimte. Als je recht tegenover elkaar zit is wegkijken lastiger. Daarmee lijk je nogal snel geen aandacht te hebben.


In een gesprek waar je gelijkwaardigheid wilt uitstralen, of waar je meer informatie wilt hebben van je gesprekspartner is een hoek van 120 graden aan te bevelen. Zo zit je niet recht tegenover elkaar en heb je wel de ruimte om weg te kijken.


Recht tegenover elkaar zitten benadrukt vaak hiërarchie. Dat is in sommige situaties heel nuttig. Denk aan verhoren of corrigerende gesprekken. Daarmee is de positie die je hebt ten opzichte van je gesprekspartner belangrijk.


Stimulerende gebaren

Gebaren die ondersteunend zijn aan je gesprek hebben ook een nuttige functie. Beweeg eens niet tijdens een gesprek. Je merkt vaak dat het dan echt gemist wordt. Met stimulerende gebaren bedoelen we hoofdknikken, handgebaren en je lichaam naar de ander toebewegen.


Voor stimulerende gebaren in het gesprek geldt dat er een balans moet zijn. Overheersend maakt je snel dominant of geprikkeld. Afwezigheid van deze gebaren maakt je onderkoeld of ongeïnteresseerd. Het doel van de stimulerende gebaren zijn de kleine aanmoedigingen. Hiermee geef je de ruimte aan je gesprekspartner om haar verhaal te vertellen en dieper in te gaan op de situatie en haar gevoelens.


Tot slot

Aandachtgevend gedrag verdient onze aandacht. Met deze 3 aandachtspunten heb jij weer mogelijkheden om jouw gesprekken verder te ontwikkelen. Lees meer over gesprekstechnieken en soorten gesprekken in ons blog.


Aandacht geven doe je ook door vragen stellen. Onze Challenge 21 dagen vragen stellen is een mooie manier om hiermee aan de slag te gaan. Vragen stellen zorgt ervoor dat je niveau van communiceren omhoog gaat. Je vindt deze Callenge in onze University! Hier hebben we online training en cursussen voor het verbeteren van jouw gespreksvaardigheden.


Het is ook mogelijk om contact op te nemen met één van onze coaches. Zij kunnen je van advies te voorzien en hier kun je ook samen gesprekken voeren oefenen.

 

Kommentare


EenEchtGesprek Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg gratis tips, updates en nieuws als eerste in je mailbox.

Dankjewel voor het aanmelden. 

© 2024 EenEchtGesprek. 

Contact

info@eenechtgesprek.nl

KVK: 83512179

BTW-id: NL002920725B63

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
bottom of page